Haus am Bäumle 2016
Lochau | Österreich

Task: living (including a studio) on a short plot
Client: private
Tender:
direct

Architecture: Bernardo Bader Architects | Dornbirn
Team: Joachim Ambrosig (PL)
Site manager: Berchtold Holzbau | Wolfurt
Structural engineer: Mader & Flatz | Bregenz
Photograph: Adolf Bereuter | Dornbirn, Bernardo Bader Architects | Dornbirn
Floor space: 200.0 m²
Energy: huge stove, heat pump with depth probe; 22kW/m²A
Structure: core zone and ceiling  panels made of  reinforced concrete, prefabricated wood elements
with highly insulated outer components

Text:
In a very narrow assembled building plot the house tries to formulate its architectural idea from the
barriers and disadvantages of the split. Only by the self-conscious positioning to the access road in the
south and the distance indulgence granted by a neighbor, the densification of the plot was ever possible.
On this strip of land which is steeply sloping north to the Lohbach (small stream), from then on an
elongated rectangular blank develops over 3 stories vertically into the air.

On the ground floor a small studio is enrolled, which uses the few level surface of the exterior area.
Cooking and eating is a floor above. There you sit comfortably protected and privatized either at a table
inside or in a small loggia. Topmost are the living room and fireplace under a sheltering, uniting gabled
roof.

Strategically placed openings stage different views to the lake, the river and back to the village. The
fenestration of the house generates a pleasant pulse of light and darker areas. The opening portion of the
façade, deeming appropriate, prevents the spatial flow out of the interior. The windows communicate in
a proven way to the outside and privatize at the same time life in the house in a pleasant way.

The house has a massive core zone of concrete. Outwardly to wall and roof completes a wooden mantle
from vertical wood elements. The classic theme of a solid characterful center of the house is operated,
which includes the stove, the kitchen and the bathrooms. Opposite, towards the windows it becomes
continuous wooden, more tender, lighter. The spatial compression of the interior widens softly, with
differentiated transitions, to the exterior.

Outdoor the facade with its black coloring engages in the immediate vicinity to still prevailing images of
sunburned agricultural huts. Because of the pushing back of agricultural use in Vorarlberg’s Rhine Valley,
too few of these relics have remained.